Ondanks het gratis nieuws dat je online kan vinden zijn er nog altijd veel mensen die een abonnement nemen op de krant. Het is namelijk erg fijn om je dag goed geïnformeerd te beginnen. In Nederland kennen wij veel verschillende landelijk- en regionale dagbladen. Welke kranten zijn hiervan het populairst? Wij zetten de 10 populairste en beste kranten voor je op een rijtje op basis van oplage.

1De Telegraaf

De Telegraaf is al jaren de grootste krant van Nederland. Weliswaar zijn het aantal abonnees de afgelopen jaren flink teruggelopen door de digitalisering, maar De Telegraaf blijft populair. Overweeg je dus een abonnement te nemen op een landelijke krant, maar weet je niet welke? Begin dan met De Telegraaf.

Meer Telegraaf →

2Het Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad staat op de 2e plek als meest gelezen en gewilde krant van Nederland. Zij voorzien meer dan 300.000 lezers met de fysieke krant. Dit aantal loopt op als je ook de online lezers meetelt. De krant is voor een breed publiek geschreven zodat iedereen het een prettige krant vindt.

Meer Algemeen Dagblad →

3De Volkskrant

Als je van diepgaande artikelen houdt, dan ben je bij De Volkskrant aan het juiste adres. De context is voornamelijk ‘links’ geschreven, maar wordt ook steeds meer door ‘rechts’ gewaardeerd. De Volkskrant staat met een oplage van 200.00 op een derde plek.

Meer Volkskrant →

4NRC

Met een oplage van iets meer dan 200.000 vervult NRC de vierde plek in onze top 10. NRC Handelsblad is een uitstekende middagkrant dat laat in de middag wordt bezorgd. Zo ben je als eerste op de hoogte van het laatste nieuws. Dit komt doordat de krant pas in de middag naar de drukker gaat.

Meer NRC Handelsblad →

5De Limburger

Op de vijfde plek staat geen landelijk krant, maar de regionale krant De Limburger. De krant wordt enkel in Limburg bezorgd en bestaat grotendeels uit regionaal nieuws met ruimte voor landelijk nieuws. De krant bestaat al sinds 1996 door een fusie van Dagblad van Noord-Limburger en De Limburger.

Meer De Limburger →

6De Gelderlander

Ook in Gelderland zijn kranten erg gewild. Zo lezen ruim 120.000 Nederlanders deze regionale krant. De krant wordt bezorgd in Gelderland, Noordoost-Noord Brabant en Noord-Limburg. Door het grote bereik is de oplage ook een stuk groter.

Meer De Gelderlander →

7Het Noordhollands Dagblad

Het Noordhollands Dagblad is de afgelopen jaren flink gekrompen en heeft nu een oplage dat net onder de 100.000 ligt. Ondanks de krimp staat de krant toch op plek zeven in onze top 10. Het Noordhollands Dagblad is een regionale dagblad met maar liefst 7 verschillende edities. De edities verschillen onderling minimaal.

Meer Noordhollands Dagblad →

8Trouw

Trouw is een landelijk ochtendkrant en verschijnt in tabloid formaat. Met een oplage net onder de 90.000 verdient de krant een achtste plek in onze lijst. De krant werd in 1943 als verzetskrant opgericht en nu gegroeid toch een landelijk krant.

Meer Trouw→

9Dagblad van het Noorden

Dagblad van het Noorden is een populaire krant van Noord Nederland en wordt bezorgd in Groningen en Drenthe. De krant voorziet je dagelijks van het laatste landelijke- en regionale nieuws. De krant wordt in 4 edities bezorgd.

Meer Dagblad van het Noorden →

10De Stentor

Tot slot staat De Stentor op de laatste plek in onze lijst. De regionale ochtendkrant is met een oplage van circa 80.000 goed voor een tiende plek. Ideaal als je uit Salland, Flevoland of Noord-Gelderland komt.

Meer De Stentor→

* Wij hebben onze top 10 gebaseerd op basis van oplage. Dit betekent het aantal fysieke kranten dat wordt bezorgd per krant. Wij zien een terugloop in fysieke kranten en een stijging in digitale abonnementen. Met deze top 10 krijg je een zeer goede indicatie van de populairste en beste kranten.

Conclusie

In het algemeen kunnen we concluderen dat de 10 populairste en beste kranten in Nederland, waaronder De Telegraaf, AD, de Volkskrant en NRC, een diversiteit aan nieuws en informatie bieden aan lezers in verschillende regio’s en met uiteenlopende interesses.

De Telegraaf, met de grootste oplage in Nederland, heeft een brede focus op nieuws en populaire onderwerpen, terwijl AD een uitgebreid scala aan nieuws, sport en entertainment biedt. De Volkskrant staat bekend om haar evenwichtige berichtgeving, sterke culturele verslaggeving en opiniepagina’s die verschillende perspectieven belichten. NRC staat bekend om haar diepgaande analyses, kritische benadering en brede dekking van diverse onderwerpen.

Het is belangrijk op te merken dat populariteit en kwaliteit subjectieve aspecten zijn en kunnen variëren afhankelijk van individuele voorkeuren en behoeften. Wat voor de ene persoon als de beste krant wordt beschouwd, kan voor een ander misschien minder relevant zijn. Daarom is het aan te raden om verschillende kranten te verkennen, zowel landelijk als regionaal, en degenen te kiezen die het beste aansluiten bij jouw interesses, informatiebehoeften en journalistieke voorkeuren.