Nederland kent veel verschillende kranten. Het is daarom logisch dat je soms even niet meer weet welke krant het meest geschikt is voor jou. Aan de hand van deze blog willen wij helpen om de juiste krant te kiezen. Dus vraag jij jezelf af welke krant het beste bij jou past? Lees dan vooral verder.

Landelijke of regionale krant?

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw buurt of wil je enkel landelijke nieuws volgen? Een regionale krant bestaat grotendeels uit regionaal nieuws, maar behandelt ook landelijke nieuws. Je weet dan ook altijd wat er bij jou in de buurt gebeurt. Met een landelijke krant wordt voornamelijk landelijk nieuws behandelt. Zo word je dagelijks op de hoogte gebracht van het laatste nieuws uit Nederland en als extra internationaal nieuws.

Fysiek, weekend of digitaal?

Als je een keuze hebt kunnen maken tussen een landelijk- of regionale krant, dan is de volgende stap de vorm van de krant. Je kan de krant namelijk dagelijks op de deurmat krijgen zodat jij ‘s ochtend de dag goed geïnformeerd kan beginnen. De papieren krant wordt voor 07:00 bezorgd.

Lees je het nieuws liever vanaf je telefoon, tablet of terwijl je achter je laptop zit? Dan is een digitaal krant de beste optie voor jou. Digitaal is de krant vaak rond 06:00 of 06:30 al te lezen. Je ontvangt dan een digitale kopie van de papieren krant. Het enige verschil is dat de krant digitaal te lezen is.

Heb je doordeweeks geen tijd om de krant te lezen, omdat je vroeg uit bed gaat? Dan kan een weekendkrant geschikt zijn voor jou. Je ontvangt dan doordeweeks toegang tot de digitale krant en in het weekend ontvang je een extra dikke krant zodat je weer helemaal op de hoogte bent van al het nieuws van afgelopen week.

Ochtend- of middagkrant?

Vroeger werden sommige kranten in de middag bezorgd. Sinds 2020 is hier verandering ingekomen. Bijna alle kranten zijn nu namelijk ochtendkranten op NRC Handelsblad na. Dit is de enige krant die aan het eind van de middag wordt bezorgd en je het laatste nieuws brengt. Alle overige kranten bezorgen voor 07:00 in de ochtend. In het weekend is dit voor 08:00.

Links of rechtse kranten?

Als je een abonnement neemt op een landelijke krant, dan kan je kiezen uit meerdere kranten. Welke is geschikt voor jou? Ondanks de gelijkenissen zijn de kranten toch echt verschillend. Dat zie je zeker terug in de schrijfstijl. Hieronder een overzicht van alle landelijke kranten

De Telegraaf is een algemene krant en politiek gezien een rechtse krant.
Het Algemeen Dagblad is een algemene krant en politiek gezien rechts van het midden.
De Volkskrant is een algemene krant en politiek gezien een linkse krant.
NRC.NEXT is een algemene krant en politiek gezien rechts van het midden.
NRC Handelsblad is een algemene krant en politiek gezien rechts van het midden.
Trouw is een Protestantse-Christelijke krant en politiek gezien een linkse krant.
Het Parool is een algemene regionale krant en politiek gezien links van het midden.
Het Financieel Dagblad is een financiële krant en staat rechts van het midden.

Aan de hand van de 4 bovenstaande vragen moet het mogelijk zijn om tot een geschikte krant te komen. Ben je er nog steeds niet uit? Kies dan eerst voor een proefabonnement zodat je de krant eerst kan proberen.